fahmiMOHDnilam: MUFTI PERLIS TERKEJUT PM HABIS HAJI AWAL

Thursday, 10 November 2011

MUFTI PERLIS TERKEJUT PM HABIS HAJI AWAL

Haaa.... itu aku petik dari laman sesawang malaysiakini.com yang memetik kenyataan Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya bahawa Perdana Menteri telah selesai menunaikan Haji awal dari sepatutnya. Hmmm.... betul ke? Itu kena tanyalah kepada pihak yang berkenaan. Sebab ilmu agama didalam dada aku ni belum cukup untuk menerangkan tentang Haji ni.


Menurutnya Dr Juanda Jaya, 'sedangkan paling awal jemaah haji akan menamatkan ibadat mereka adalah pada waktu Zohor hari ini (8 November) itupun jika mereka melakukan nafar awal iaitu setelah selesai bermabit di Mina malam 11 dan 12 Zulhijjah dan melontar tiga jamrah pada dua hari berkenaan.

“Haji hanya akan selesai paling awal pada 12 Zulhijjah atau Selasa 8 November. Bagi yang melakukan Nafar Thani dan mahu melengkapkan tempoh bermabit dan melontar di Mina mereka akan selesai haji pada 9 November bersamaan 13 Zulhijjah.

“Melainkan kalau yang berkenaan tidak mahu menyelesaikan urusan wajib haji yang dua di atas dan hanya mahu membayar dam atau denda akibat tidak selesaikan wajib haji. Itu hal lain,” kata mufti itu dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.

Bernama pada Ahad lalu, melaporkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor selesai menunaikan ibadah pada 6 November.

Laporan itu berdasarkan twitter Najib yang menulis: "Alhamdulillah urusan haji kami sudah selesai."

Menunaikan rukun Islam kelima itu bersama Perdana Menteri ialah ibu beliau, Tun Rahah Mohamad Noah dan adik Najib, Datuk Mohamed Nazim, serta Menteri Besar Perak Datuk Seri Zambry Andul Kadir.

Mengulas laporan itu, Dr Juanda berkata pihak berkuasa perlu memberikan penjelasan supaya rakyat tidak terkeliru.

“Sesuatu perlu diperjelaskan? Kita mahukan VVIP kita mendapat nasihat agama yang benar, bukannya hanya ikut ikutan sahaja.

“Jika tidak ia akan memalukan VVIP berkenaan dan Malaysia sebagai sebuah negara Islam,” katanya lagi.

Aku tak tahulah mana satu yang betul. Yang aku tahu kenalah bagi perjelasan supaya orang Islam macam aku nie tak keliru.

*sumber : malaysiakini.com


No comments:

Post a Comment