fahmiMOHDnilam: KERTAS SEJARAH SPM 2011

Friday, 21 October 2011

KERTAS SEJARAH SPM 2011

Memang aku punya kelemahan dalam belajar ini sejarah daaaa... Aku kena banyak baca buku sejarah baru boleh ingat sebab yang nak ingatnya adalah tarikh, apa, dan kenapa. Itu je aku rasa yang penting. Nama-nama suruhanjaya pun aku 'fail' gak. Maklumlah 'cpu' aku ini kena berlatih tubi barulah boleh lekat. Kalau tak berhabuklah 'cpu' aku.

Pengalaman belajar sejarah ini kadang-kadang seronok kadang-kadang tak seronok gak lah. Kalau cikgu masuk kelas lepas tu duduk kat meja cikgu aje dari awal hingga abis kelas baik tak payah. Disuruh seorang-seorang baca sebijik je dari buku teks. Ada gak 'best' kalau cikgu tu pandai mengaitkan sejarah dengan apa yang berlaku masakini maka kita pun seronoklah nak belajar. Kalau tak kepala ke meja lepas tu zzzzzzzzz......

Jadi terpulanglah pada korang nak belajar bersungguh-sungguh atau baling dadu je masa periksa. Itupun kalau soalan objektif. Kalau esei macam mana? Tulislah apa yang korang ingat. Kalau tak ingat apa-apa hentam sajalah. Itulah jangan menaruhkan nasib anda kepada buah dadu. Yang penting korang kena berusaha. Mana ada benda yang senang. Sekarang ni nak kerja yang bagus sikit kena ada SPM. SPM itu SENDIRI PUNYA MATLAMAT. Adakah matlamat korang nak kerja biasa-biasa je atau kerja dengan gaji 4 atau 5 angka.

Tapiiii.... kena ingat juga kalau anda keterlanjuran mendapat kegagalan dalam SPM maka itu bukan penamat bagi korang. Masih banyak yang berjaya walaupun kantoi SPM. Janji korang tahu apa yang korang nak.

Apa yang korang mahukan dalam SPM?

No comments:

Post a Comment