fahmiMOHDnilam: TELEFON BIMBIT ANDA TULEN ATAU PALSU?

Monday, 10 October 2011

TELEFON BIMBIT ANDA TULEN ATAU PALSU?

Macam manalah kita nak tahu kalau telefon bimbit kita atau cakap omputih 'handset' yang betul tulen atau palsu? Salah satu caranya adalah dengan cara di bawah ini. Ini pun aku baru tau dari blog bro taotauajer.blogspot.com sama-samalah kita konsi maklumat ini.

1.Taip *#06#
2.Akan keluar IMEI ( International Mobile Equipment Identity)
3.Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
4.Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.

02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Dengan maklumat yang diberi ini boleh lah kita check sama-sama kalau handset kita tu ori atau tak. Jangan kena tipu sudah lah.

3 comments:

  1. tq for sharing dis info :D

    salam kenal..

    ReplyDelete
  2. good entry...nk check skg la...

    ReplyDelete
  3. aku punye 01...leger

    ReplyDelete